30 Dårlige Investeringer Som Du Skal Undgå [2024]

Dette er nogle af de absolut dårligste ting, som du kan investere i.

Indhold

Der er nogle virksomheder, som konsekvent giver et bedre afkast end andre virksomheder. Der er klare vindere og taber på aktiemarkedet.

I investering er der rigtig mange måder at investerer på. Der er rigtig mange ting, som du kan investere i. Men der er mange ting du helt bør undgå.

Ligesom der er smarte, gode og vindende måder at holde en ketcher i tennis er der smarte enkle og vindende ting at gøre i investering. I tennis holder du ikke din tennisketcher med to fingre. Du spiller ikke tennis med sten i lommerne.

I investering er der også dumme og smarte måder at investerer på. De smarte måder er ofte enkle og simple at forstå. De dumme måder er ofte komplekse, dyre og svære at forstå. Du behøver ikke være super-smart for at tjene rigtig godt på aktier. Du skal bare undgå at gøre klodsede og idiotiske ting.

 It is remarkable how much long-term advantage people like us have gotten by trying to be consistently not stupid, instead of trying to be very intelligent.

Charlie Munger

Hvis du undgår taberne så vil det med stor sansynelighed gå godt med dine aktier.

Strategien med at undgå taberne fungerer fantastisk over tid. Du undgår nemlig store tab i din portefølje, som du siden skal indhente. Samtidig sørger du for at samle på dokumenterede vindere i din portefølje.

Avoid the losers and the winners will take care of themselves.

Howard Marks

Nedenfor giver jeg dig 30 ting som du helt bør undgå når du skal foretage investeringer. Du kan sagtens investere en helt livstid og aldrig behøve at investere i nogen af tingene. Faktisk mener jeg at dit afkast vil blive betydeligt bedre, hvis du helt undgår dem!

De 30 investeringer du skal undgå

1. Undgå cykliske aktier.

Herunder virksomheder indenfor energi, bygning og konstruktion og kemikalier. De er svære at værdisætte og har meget svingende indtjening.

2. Undgå råmateriale-aktier, herunder mineaktier.

Investering i råmaterialer har i over 50 år været den dårligste investering af alle aktivklasser. Der er der mange grunde til, se her.

3. Undgå computer hardware virksomheder.

Der er for meget konkurrence og marginerne er små.

4. Undgå telekom virksomheder.

De har typisk store anlægsudgifter og de har historisk været underlagt lovgivning som har skiftet alt efter hvilken regering der lige nu sidder på magten.

5. Undgå biotech virksomheder.

De er ofte intet andet end lotto-kuponer.

6. Undgå gearede produkter.

Også kaldet belånte produkter. De falder ofte hurtigt rigtig meget lige når du ikke har brug for det. Du behøver ikke at have travlt, når du investerer.

7. Undgå turn-around cases.

They rarely turn. Bang og Olufsen har været en turn-around i mange år, Teva ligeså.

The difference between a good business and a bad business is that good businesses throw up one easy decision after another. The bad businesses throw up painful decisions time after time.

Charlie Munger

8. Undgå virksomheder der kræver store cap-ex udgifter i forhold til deres omsætning.

Cap-ex udgifter er anlægsinvesteringer. Nogle virksomheder skal hele tiden købe dyre nye maskiner for at kunne tjene penge. Bilfabrikanter f.eks. har store cap-ex udgifter.

9. Undgå flyselskaber (uden undtagelser!).

Der er høj konkurrence og ofte et sats på brændselpriser.

10. Undgå pennystocks.

De koster ikke meget fordi det typisk er dårlige virksomheder der har pennestocks.

11. Undgå virksomheder som ikke har tjent penge i mindst 10 sammenhængende år.

Sats på vinderne. Ville du være direktør i en virksomhed som ikke tjener penge?

12. Undgå asset plays (deep value).

Det er virksomheder hvis anlægsværdier (P/B) overstiger prisen på virksomheden, medmindre du selv jegl gå ind i bestyrelsen og frigøre værdierne.

13. Undgå mikro- og smallcap aktier.

Du skal vide en hele del mere, da der ikke er så mange der har analyseret aktierne.

14. Undgå aktieraketter.

Det er lottokuponer.

15. Undgå virksomheder som ikke formår at vokse deres omsætning med 7-10% om året.

De bedste investeringer er virksomheder, som formår at sælge mere af hvad de tilbyder år for år.

16. Undgå som hovedregel høj-PE aktier (PE > 40-50).

Medmindre du har foretaget en grundig værdisætning af virksomheden, og ser en margin of safety. Undtagelsesvis er Adobe. Adobe bevæger sig i en anden sfære.

17. Undgå guld og sølv investeringer.

Du satser på at nogle vil give en højere pris for det glinsende metal i fremtiden. Det er et væddemål, som konsekvent har givet et lavere afkast end aktier.

18. Undgå krypto-valutaer.

Det er ikke en investering men spekulation, og du satser kun på at nogle vil give en højere pris for det i fremtiden.

19. Undgå som hovedregel de populære (hype) aktier og industrier.

I øjeblikket er det el-biler og bæredygtige energivirksomheder. De er overkøbte og dyre. Der har været mange hype-industrier f.eks. flyselskaber, biotech, microchips, solceller, socialmedia, internetvirksomheder, bæredygtig energi og el-biler.

20. Undgår daytrading eller swing trading.

Det virker ikke bedre end en almindelig indeks-fond. Hvis det gjorde, ville alle gøre det, og så ville det heller ikke virke længere.

21. Undgå at bruge teknisk analyse.

Du får måske lidt mindre udsving, men dit afkast bliver ikke bedre end en almindelig indeksfond. Det virker desuden kun i det tilfælde hvis du slavisk følger salgs- og købssignaler. Hello Robot. 🤖

I realized that technical analysis didn’t work when I turned the chart upside down and didn’t get a different answer.

Warren Buffett

22. Undgå options, futures og CFDer.

Medmindre du bruger put-options til at købe aktier til en lavere pris eller at du sælger call-options som en del af din indkomst-strategi.

23. Undgå at købe en virksomhed som du først har hørt om idag.

Sæt dig ind i tingene, før du køber.

24. Undgå at købe aktier, som anbefales på Facebook.

På Facebook er det typisk hype-aktier uden indtjening der bliver foreslået af folk, der ved meget lidt om de virksomheder de selv hyper. Det er ofte story-stocks (se nedenfor).

25. Undgå story-stocks.

Det er de virksomheder med en god historie, måske vil de forandre verden gennem deres produkt, måske har de en karismatisk og fremsynet CEO eller måske har de et revolutionerende nyt produkt. Det kan godt være det er fedt, nyt og spændende, men det er sjældent en god investering. Kig på tallene først.

26. Undgå IPOs (nye børsnoteringer.

Du har en massiv informations ulempe. Der er lavet research på det – de fleste investorer taber på det – vent nogle år for at se om virksomheden virkelig kan tjene penge. Der er tid nok.

27. Undgå at falde for the great man theory.

The great man theory er drømmen om den magiske Herkules-investor med overmenneskelig intelligens, som kan se ind i fremtiden. Men den eneste magi der ender med at ske er, at pengene bliver tryllet fra dine lommer til Herkules-investoren. Den eneste undtagelse er Warren Buffett – han har vist igennem 62 år at han er tæt på at være den magiske Herkules investor. Hans virksomhed har ticker symbolet BRK.B.

Some naturally gifted hero would pick stocks that he thought would rise, when his touch inevitable deserted him at some point, the investor would simply transfer their hopes onto another great man.

28. Undgå store enkeltinvesteringer.

Det vil sige andele i solceller, skovområder, skibsandele og andele i lejligheder. De markedføres ofte som AIFer (alternative investeringsfonde) hvor minimumsbeløbet er 750.000 kroner. Hvis du er institutionel investor med over 100 mil. under forvaltning burde du stadig undgå det, mindmindre du har en finger med i eksekveringen eller du investerer gennem Brookfield 😉.

29. Undgå at købe noget du ikke forstår.

Ved du hvad Tesla egentlig tjener penge på? Ved du hvorfor Vestas kurs egentlig stiger? Ved du hvor Amazons egentlige vækst kommer fra? Ved du hvor stor en del af Danske Banks indtjening er gebyrer? Du tjener penge på det du forstår (f.eks. dit arbejde) – aktieinvestering er ikke anderledes.

Choosing individual stocks without any idea of what you’re looking for is like running through a dynamite factory with a burning match. You may live, but you’re still an idiot.

Joel Greenblatt

30. Undgå at investere overilet.

Du har tid nok og mulighederne for at lave en god investering kommer igen og igen, hvis du holder hovedet koldt. Vær klar når nogen foretager noget dumt – hvad der ofte sker.

Hvad er en god investering?

Du spørger nok dig selv om hvad du skal investere i eftersom listen udelukker mange virksomheder og investeringsstrategier.

Et godt sted at starte er at læse vores artikel om hvordan du bedst investerer 100.000 kroner. Hvis du investerer i enkeltaktier, skal du befinde dig på et helt andet niveau end hvis du investerer i et et passivt indeks.

Du kan godt tjene penge på alt det ovenstående som jeg har beskrevet, men pointen er, at du skal tjene flere penge end et passiv indeks såsom S&P 500 eller MSCI World indekset. Og du skal tjene flere penge i så lang tid som du investerer – hvilket typisk er resten af livet for de fleste af os. Det vil sige over 20 – 60 år skal du kunne slå markedet – det er muligt, men meget svært og ultra-svært hvis du ikke undgår det ovenstående.

Investering er et sandsynlighedspil. Du skal investerere i det, som har højest sandsynlighed for at give dig flest penge og undgå de væddemål som er tabere. En god praksis for enhver investering er at tillægge sandsynlige udfald for investeringen. De investeringer hvor chancen for et godt udfald er høj skal man satse stort på, mens de investeringer hvor sandsynlighed er lav skal man satse mindre på. Det illustreres med denne historie fra 1970 hvor Warren Buffett hjalp en ven med at investere:

I brought to Warren an idea for an investment. A company that made a new product – a kind of dispenser of thin sheets of paper for hospitals and restaurants. They wanted me to put up $60,000. Buffett said, “What do you think the odds of this thing making it are?” I said, “Pretty good. One out of two.” He said, “Do you think that’s good? Why don’t you go up in an airplane with a parachute that opens one out of every two times and jump?

- Roger Lowenstein

Når du taber på penge på aktier, så taber du ikke bare de penge, som du har mistet på dine aktier. Du taber også det som du potentielt kunne have fået i gevinst hvis du istedet havde investeret i en vinderaktie. Det er derfor, det er så farligt for din formue at tabe penge på aktier.

Det betyder ikke, at du ikke skal investere i aktier! Men det betyder, at du skal investere i vindere.

Når vi investerer, så skal vi huske på at vi køber os ind som medejer i virksomheder. Det er virksomheder, som vi kigger på, når vi investerer.

Hvilken virksomhed vil du gerne eje? Vil du eje en god profitabel virksomhed med et halvkedeligt produkt som har givet overskud i mange år eller en virksomhed med et spændende produkt som ikke formår at skabe en profit?

 

Skal du vide mere om investering? Så se på disse artikler

Artikler der giver dig generel og typisk dyb viden om et emne indenfor investering

Artikler om passiv investering - den lette og anbefalede måde at investere på

Artikler om aktiv investering - til dig der vil igang med at investere i enkeltaktier

Artikler om privatøkonomi -

Relaterede spørgsmål

Hvilke virksomheder er de bedste at investere i?

De bedste virksomheder som du kan investerer i, er virksomheder som kan forrente deres penge bedste muligt. Det kan blandt andet måles på ROE or ROIC.

Hvilke sektorer har givet det bedste afkast?

Den bedste sektor har været sundhedssektoren siden 1989. Den værste har været råmaterialer.